Stolpersteine !Afgelopen zondag met familie deze indrukwekkende cache gelopen in ons dorp. Het zet ons weer tot nadenken.De stolpersteine lagen voor het huis waar de familie’s gewoond hadden.En over elke familie  werd er iets vertelt. We werden er stil van.

“Een Mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”.
Dit zijn woorden van Gunter Demnig, de Duitse kunstenaar die de Stolpersteine heeft bedacht.
De stenen worden geplaatst ter herinnering aan de mensen die door het nazi regime tijdens de 2e wereldoorlog zijn afgevoerd en gedood.
Stolpersteine betekent letterlijk ‘struikelstenen’. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken en herinneren. Tijdens het lezen van de namen op de steentjes wordt er vanzelf een kleine buiging gemaakt voor de slachtoffers.
De stenen zijn kleine betonnen blokken van tien bij tien bij tien centimeter. Aan de bovenkant is een messinglaag bevestigd waarin de gegevens met de hand zijn gestanst. Alle stenen worden door Gunter Demnig zelf geplaatst, hij giet ze in beton en verankert ze in de stoep voor het voormalige woonhuis.
De eerste Stolpersteine zijn in 1997 gelegd in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels zijn er vele duizenden, met name in Duitsland.
De eerste Nederlandse stenen zijn gelegd in Borne, op 29 november 2007. De derde en laatste serie Bornse steentjes zijn op 31 maart 2010 geplaatst. Er liggen er nu in totaal 81.
In Borne worden de stenen ook wel ‘Gedenkklinker’ genoemd.

Aan het begin van de oorlog was in Borne een kleine Joodse gemeenschap van 117 mensen, onder wie de familie Spanjaard, eigenaar van de voormalige textielfabriek van Borne (zie ook de cache ‘God van Borne’ GC1D3ZG).
Er werden in de oorlog 74 Bornse Joden en 5 onderduikers vermoord. Daarnaast is er een steen voor een Bornse Jood die onderdook, ziek werd en overleed bij gebrek aan goede verzorging. Tenslotte is er een steen voor een Jood die vanwege de oorlog uit Borne verhuisde, maar van plan was geweest om na de oorlog terug te keren.
Van alle mensen die uit Borne werden gedeporteerd hebben slechts 4 Joodse vrouwen de oorlog overleefd.

De tocht voert u langs een deel van de Bornse Stolpersteine en heeft een totale lengte van ongeveer 2,5 kilometer.
De cache vertelt verhalen over de mensen die hier hebben gewoond. Gewone verhalen over gewone mensen, zoals u en ik, maar met een ongewoon einde.

Deze geocache is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Gedenkklinker Borne (www.stolpersteine-borne.nl) en de Stichting Bornse Synagoge (www.bornsesynagoge.nl).

Bent u geïnteresseerd geraakt in de Bornse Stolpersteine en hun verhalen? Annette Evertzen van de ‘Stichting Gedenkklinker Borne’ heeft er een boek over geschreven.


Photobucket

Ik heb gelezen dat er in meer plaatsen zulke steentjes komen.

Zijn jullie ze al eens tegen gekomen

Groetjes Annabel

5 reacties op ‘Stolpersteine !

 1. Hallo Anna,
  Wat een bijzonder verhaal – dat van die “stolpersteine” wist ik helemaal niet. Ik kan me voorstellen dat jullie erg onder de indruk waren.
  Liefs,
  Ina.

 2. Dat lijkt me zeker een indrukwekkende wandeling Anna. Eerlijk gezeg heb ik hier nog nooit van gehoord. Ik denk dat het heel goed is dat hier meer bekendheid aan wordt gegeven in een tijd waarin de jeugd nog nauwelijks iets weet over WO II

 3. Annabel goeden avond
  ja gelukkig werkt het internet , heb nog geen telefoon na de instalatie van een nieuw modem
  ja dat is iets speciaals wat je ons verteld
  mooi en triest tegelijk ,maar zo zijn er boeken vol te schrijven , echt geschidenis
  ik ben donderdag avond in het bejaardenhuis , daar worden de namen gelezen en genoemd van hen die weg gevallen zijn
  ik wens je een fijne nacht rust
  zelf ben ik er de komende dagen wat minder , druk zo je weer
  mzl

 4. Annabel goeden dag
  ja was ff druk maar nu is het te overzien
  de verf zit er op nu bezig geweest met schoonmaken raan gelapt de lameleln en rails hangen weer en nu verder met de meubletjes ,komt helemaal goed
  mooi weer is het ook al is het fris , zal zo ff om een boodschapje
  wens je een fijne avond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s