Geadag Twente !!


De watermolen
De watermolen
Het rad
Het rad

Het jaarlijkse uitje van de Geologische kring Twente ging dit keer in ons eigen Twente. We werden om 10.30 uur bij de watermolen in Singraven verwacht. Het was wat somber weer maar dat mocht de pret niet drukken. Na de koffie op pad naar Huis Singraven. Daar kregen we een rondleiding Helaas mochten we er geen foto’s maken maar de dames deden het geweldig. En een ieder hing aan hun lippen.
Na de lunch in de Watermolen gingen we naar Wonderryck het oude Natura Docet in Denekamp. Inmiddels begon het aardig te plenzen. Ook hier een rondleiding door het vernieuwde gebouw. Dit is een museum waar je steeds naar terug kunt gaan. Er is zoveel te zien en te leren ook voor kinderen erg leuk. Na dat iedereen vierkante ogen had was het tijd voor een hapje en een drankje. Ook dit was een leuk onderkomen waar we ons alles goed lieten smaken. O.a de siepeljam. Ik ga het recept eens opzoeken lekker op vlees kip en op je brood.
Het was weer een gezellige dag. Moe en voldaan gingen we naar huis.

Heel veel water
Heel veel water

Geadag 2013

http://watermolen-singraven.nl/
http://www.beleeftwente.nl/zien-en-doen/kunst-en-erfgoed/landgoederen-kastelen/huis-singraven/

http://www.wonderryck.nl/

 

Groetjes Anna

Een van ons had het recept al op gezocht. Dus ik zet er maar even bij. Bedankt Erna en Johan

1 kg uien
500 ml azijn
1 kg suiker
1 theelepel kruidnagels
Grote mespunt komijnpoeder

Uien snijden en bestrooien met handvol zout. 1 uur laten staan. Dan afspoelen en afdrogen.
Suiker oplossen in de azijn.
Uien, komijn en kruidnagels aan mengsel toevoegen en tot jamdikte inkoken.
Kruidnagels verwijderen.
Genoeg voor 4 jampotten.

Ik heb vanmiddag de volgende variatie bedacht, omdat wij de jam erg zoet vonden.
500 gram uien
250 ml azijn
350 gram suiker
7 kruidnagels
50 gram gerookte spekjes
1/3 runderbouillontablet
½ theelepel knoflookpoeder of –granulaat
Mespunt gemberpoeder
Mespunt komijnpoeder

Ik heb de spekjes uitgebakken in een heel klein beetje olie.
De spekjes uit de pan gehaald.
Daarna het originele recept gevolgd.
Extra toegevoegd: de rest van de ingrediënten.
Dit is voldoende voor 2 volle jampotten.
Ik heb de uitgebakken spekjes weer toegevoegd aan de warme siepeljam en daarna
het mengsel in de potjes gedaan en direct de deksel erop gedaan.
Daarna rustig af laten koelen.

Lijkt me lekker op een meergranen stokbrood, bij kipfilet of varkenshaas.
Ga ik binnenkort proberen.

Uienjam
Uienjam

Dit recept heb ik zelf gevonden als vervanger voor de suiker.

Ingrediënten

750 gram gepelde uien in ringen
150 gram honing
6 eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit
10 kleine dobbelsteentjes gember
1 eetlepel korianderzaadjes

2 tot 3 lege jampotten

Doe alle ingrediënten in een braadpan en breng dit aan de kook. Laat dit op de de kleinste gaspit op de laagste stand 40 minuten pruttelen. Mochten de uien erg vochtig zijn en de jam erg dun, haal dan de uien uit de pan en kook het achtergebleven vocht in tot een dikke siroop.
Doe dan de uien terug in de pan en proef of je de jam lekker vindt. Vervolgens kun je naar smaak nog wat azijn, zout of honing toevoegen. Zorg voor een mooie verhouding tussen zuur, zoet en pittig.
Als je de gember nog terug kan vinden, vis deze blokjes dan na het koken uit de pan en gooi weg.
Doe de jam in de (gesteriliseerde) jampotten en laat zonder deksel goed afkoelen buiten de koelkast. Schroef ze daarna stevig dicht en bewaar de jam in de koelkast.

Dus jullie zien er zijn veele recepten.

6 reacties op ‘Geadag Twente !!

  1. mogge Anna
    ja schitterende locatie en mooi weer gegeven in de foto’s
    en jullie hebben genoten van al dat mooi’s en ook lekkers
    wens je een fijn weekend , hier schijnt de zon

  2. ha die Anna
    ja de mopen vligen je om de oren 🙂
    maar eigenlijk is het te zot voor woorden
    ik was al fijn aan de wandeling , dat mocht het wel regen geven heb ik dat maar gehad
    wens je nog een fijne dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s